Sladkorna bolezen tipa 2 je kompleksna kronična bolezen, ki se pojavi, kadar telo ne more proizvesti dovolj lastnega insulina ali ga učinkovito uporabiti. Osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 potrebujejo ustrezno zdravljenje, da lahko nadzorujejo izločanje insulina in s tem raven glukoze v krvi.

Insulin je hormon, ki ga proizvaja trebušna slinavka in posredno vpliva na količino glukoze v krvi. Če je tvorba lastnega insulina prenizka, pomeni, da telo ne more izkoristiti glukoze iz zaužite hrane. Ko se to zgodi, se raven glukoze v krvi poviša in sčasoma se zaradi teh povišanih ravni lahko poškodujejo krvne žile in zmanjša se oskrba krvi s kisikom in hranili, ki jih potrebujejo organi in živčevje.

Osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, katerih telo se ne odziva dobro ali je odporno na insulin, potrebujejo zdravilo, ki spodbudi njihovo telo, da bi učinkovito presnavljalo glukozo. To lahko pomaga preprečiti dolgoročne zaplete.

Vsak dan raziskujemo in izboljšujemo možnosti zdravljenja za osebe s sladkorno boleznijo tipa 2. Od razvijanja učinkovitih zdravil do načina odmerjanja – pozornost namenjamo vsakemu vidiku zdravljenja.

Cilj naših znanstvenikov je ugotoviti potrebe bolnikov s kroničnimi boleznimi in nanje odgovoriti z novimi možnostmi zdravljenja. Ena od rešitev za izboljšanje zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 je prehod zdravljenja z injekcij na tablete. 

To je bil naš cilj že več let, a nam je osnovni izziv predstavljal prebavni sistem telesa. Ko enkrat zaužijemo biološko zdravilo, kot je insulin, ga encimi razgradijo podobno kot hrano. Poiskati smo morali način, da bi biološka zdravila prešla skozi prebavni sistem nedotaknjena v kri.

Nedavno nam je to uspelo in pokazali smo, da se sintetična različica hormona glukagonu podobnega peptida 1 (GLP-1) lahko zaužije v obliki tablete. Hormon GLP-1 se naravno proizvaja v črevesju in sprošča v odzivu na zaužito hrano. Kadar se sprošča, GLP-1 spodbuja proizvodnjo insulina v trebušni slinavki, kar posredno zmanjša količino glukoze v krvi.

To je prva peroralna terapija za sladkorno bolezen tipa 2 z agonistom receptorja GLP-1. Upamo, da bomo kmalu lahko ponudili širok nabor peroralnih oblik zdravljenja, pa ne samo za sladkorno bolezen, ampak tudi za druge resne kronične bolezni iz našega raziskovalnega programa.

Že skoraj 100 let raziskujemo in izboljšujemo načine aplikacije insulina. Pri tem nas žene izziv, kako narediti uporabo zdravila karseda preprosto in priročno.

Naša izhodiščna točka so osebe s sladkorno boleznijo tipa 2, zato prisluhnemo njihovim izzivom pri uporabi zdravila in skušamo razumeti, kako je lahko zdravljenje varnejše in preprostejše.

Uporabljamo znanstvene metode, od antropoloških do biokemijskih, da priskrbimo podatke in podamo usmeritve za raziskave in tehnološki razvoj, ob tem pa izhajamo iz izkušenj.

Za oskrbo sladkorne bolezni tipa 2 trenutno raziskujemo naslednja področja:

  • insuline, odzivne na glukozo,
  • sistem zaprte zanke,
  • peroralne antidiabetike,
  • srčno-žilno varnost,
  • zmanjšanje telesne mase.

[1] IDF Diabetes Atlas 2019 edition

[2] IDF Diabetes Atlas 2019 edition

[3] American Heart Association. https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/why-diabetes-matters/cardiovascular-disease--diabetes. Datum obiska: 1 avgust 2020.

[4] WHO. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Dostopno na: http://www.who.int/iris/handle/10665/42330 Nazadnje obiskano: April 2020.