Morda se zdi, da je lahko obrazložiti, za kaj gre pri debelosti. Če človek zaužije več kalorij, kot jih porabi, bo pridobil telesno maso. Prava razlaga ni tako preprosta, saj gre za več kot samo za telesno maso.

Debelost je kompleksna kronična bolezen in pri izgubi telesne mase ne gre samo za manjši vnos hrane in več gibanja. Na debelost lahko vplivajo genetika, fiziologija, družinsko in delovno okolje, izobrazba, socioekonomski status ter dogajanje v možganih.

Razumevanje teh dejavnikov je bistvenega pomena, saj je debelost povezana z drugimi boleznimi, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, srčno-žilnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka, da ne omenjamo stigmatizacije, ki jo milijoni doživljajo vsakodnevno.

S pravilno oskrbo lahko osebe, ki se soočajo z debelostjo, trajno izgubijo telesno maso, kar pomembno vpliva na njihovo telesno in duševno zdravje.

Na debelost vplivajo številni dejavniki tako zunaj kot znotraj telesa. Človek se lahko rodi z nagnjenostjo k pridobivanju telesne mase, prav tako kot se rodimo z določeno barvo oči.

Pomemben je tudi fiziološki vidik. Kadar jemo, se hormonski signali iz želodca in črevesja prevedejo v občutka zmanjšane lakote in povečane sitosti. Ta mehanizem nadzoruje, koliko hrane bomo zaužili.

Med izgubljanjem telesne mase se raven hormonov lahko spremeni, saj telo poskuša pridobiti izgubljeno maso. Zato se je v raziskavah pokazalo, da zgolj približno tretjina ljudi uspešno ohranja zmanjšano telesno maso.

Številni vidiki človekovega dobrega počutja, okolja in življenjskega sloga prispevajo k pridobivanju telesne mase. Pri tveganju za razvoj debelosti je pomembno, kje živimo in v kakšnem kulturnem okolju.

Čeprav številni ljudje z debelostjo menijo, da bi morali biti zmožni sami uravnavati telesno maso, to ni tako preprosto. 

Če želimo razumeti debelost, moramo razumeti, kaj se dogaja v naših možganih. Zdi se, da je v naravi našega telesa, da se oprijema dodatnih kalorij, verjetno zato, ker je bil tisočletja to naš osnovni mehanizem za preživetje.

Zato se ljudje z debelostjo mučijo z zmanjševanjem telesne mase. Njihovo telo je programirano tako, da se vedno znova vrača na svojo izhodiščno točko. Zdi se, kot bi bilo v možganih stikalo, ki uravnava porabo energije, dokler ponovno ne pridobijo izgubljenih kilogramov.

Ugotoviti poskušamo, kje v možganih bi se lahko skrivalo to stikalo, in raziskati, ali je to nekaj, za kar bi lahko uporabili zdravilo. Tako bi lahko nekega dne ljudem z debelostjo pomagali »ponastaviti« njihovo telesno maso in jim omogočili novo, bolj zdravo izhodišče.

Če nam uspe, bi lahko pomagali milijonom ljudi, ki živijo z debelostjo.

Stremimo k temu, da bi bili vodilno podjetje, ki se ukvarja z debelostjo.

Veliko pozornosti posvečamo naravnemu hormonu GLP-1. Vedno več odkrivamo o vlogi, ki jo ima ta naravno prisotni hormon pri uspešni izgubi telesne mase. Ko nekdo na primer dokonča obrok, molekule GLP-1 v telesu vplivajo na občutek lakote.

Že leta naši znanstveniki preučujejo, kako bi lahko sintetične molekule GLP-1 uporabili za zmanjšanje teka ali povečanje porabe energije. Še naprej bomo preučevali, kako lahko GLP-1 spodbudi dolgoročno izgubo mase.

Trenutno raziskujemo naslednja področja:

  • 20-odstotno zmanjšanje telesne mase,
  • koristi za srčno-žilno zdravje.

[1] A.M.A Adopts New Policies on Second Day of Voting at Annual Meeting. Obesity as a Disease. Dostopno na: http://news.cision.com/american-medical-association/r/ama-adopts-new-policies-on-second-day-of-voting-at-annual-meeting,c9430649. Nazadnje obiskano: September 2020.

Royal College of Physicians. RCP calls for obesity to be recognised as a disease. Dostopno na: https://www.rcplondon.ac.uk/news/rcp-calls-obesity-be-recognised-disease#:~:text=The%20RCP%20is%20calling%20for,as%20being%20overweight%20or%20obese. Nazadnje obiskano: September 2020.

Bray GA, Kim KK, Wilding JPH, et al. Obesity: a chronic relapsing progressive disease process. A position statement of the World Obesity Federation. Obes Rev. 2017; 18:715–723.

The Obesity Society.  The Obesity Society Updates Position on Obesity. New Statement Focuses on Obesity as a Chronic Disease. Dostopno na: https://www.prnewswire.com/news-releases/the-obesity-society-updates-position-on-obesity-300769218.html. Nazadnje obiskano: September 2020.

[2] World Health Organization. Obesity and Overweight Factsheet no. 311. Dostopno na: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. Nazadnje obiskano: September 2020.

[3] World Health Organization. Obesity and Overweight Factsheet no. 311. Dostopno na: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. Nazadnje obiskano: September 2020.

[4] Novo Nordisk. Obesity: Obesity is a serious chronic disease. Dostopno na: https://www.novonordisk.com/disease-areas/obesity.html. Nazadnje obiskano: September 2020.

[5] World Obesity Federation. Healthcare cost of consequences of high BMI. Dostopno na: http://docs.wixstatic.com/ugd/6599c5_2a8fa0968efd4854b74f399abb3078c0.pdf?index=true. Nazadnje obiskano: September 2020.