Pri večini ljudi rastni hormon naravno proizvaja hipofiza v možganih. Kot namiguje ime, je rastni hormon odgovoren za našo rast, vendar pa je pomemben tudi pri številnih drugih procesih v telesu, na primer:

  • pri rasti močnih in zdravih kosti,
  • pri uravnavanju metabolizma telesa, specifično ravnotežja med pusto telesno maso in maščobo,
  • pri razvoju in vzdrževanju organov v telesu,
  • pri splošnem dobrem počutju in ravni energije.

 

Kaj povzroča zaostajanje v rasti

Veliko možnih razlag je, zakaj otrok morda raste počasneje kot njegovi vrstniki ali sorojenci. Nekateri vzroki so povsem neškodljivi in ne vplivajo na otrokovo zdravje. Nekateri otroci rastejo v drugačnem tempu kot drugi in jih bodo slej ko prej dohiteli, ko bodo starejši.

Poznamo pa tudi druge, resnejše vzroke, da otrok ne raste tako, kot bi moral. Ti vzroki so lahko vse od nepravilne prehrane do nekaterih zdravstvenih stanj, na primer bolezni jeter ali ledvic. Možno je tudi, da telo ne proizvaja dovolj rastnega hormona, ki je odgovoren za otrokovo rast.

Človeški rastni hormon (hGH) ali terapija z rastnim hormonom (GHT) je nadomestna terapija z biosintetičnim hormonom. Ta je identičen naravnemu rastnemu hormonu, ki ga proizvaja telo. GHT je beljakovina, zato ga je potrebno za njegovo delovanje injicirati.

GHT se običajno uporablja za zdravljenje otrok, ki zaradi zdravstvenega stanja zadostno ne napredujejo v rasti. Uporablja se lahko tudi za zdravljenje odraslih, ki jih je prizadelo pomanjkanje rastnega hormona.

Za otroke, ki potrebujejo dnevne injekcije rastnega hormona, so zelo pomembni napredki in izboljšave medicinskih pripomočkov. Danes so na voljo peresniki s številnimi različnimi uporabnimi funkcijami, med katerimi lahko izbirajo.

Pred več kot 30 leti smo začeli s pionirskim delom na področju terapije z rastnim hormonom, tri desetletja pozneje pa naša zdravila še vedno koristijo ljudem po vsem svetu.

Da bi bolnikom priskrbeli inovativne rešitve, naši znanstveniki iz področja genskega inženiringa razvijajo nove možnosti zdravljenja. 

[1] https://www.magicfoundation.org/

Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype).

Am J Dis Child. 1974;127:48–55.

[2] (Ni strokovni vir, temveč tabela konfekcijskih številk): https://www.overstock.com/guides/childrens-clothing-buying-guide

0, 3M, 6M, 9M, 12M, 18M, 2Y, 3Y, …